[DRIEBERGEN] Veel hoogbegaafde kinderen krijgen niet het onderwijs dat ze nodig hebben en lopen daardoor ernstig vast. Maupertuus ontwikkelde een tussenjaar voor hoogbegaafde kinderen. Voor hen biedt de basisschool onvoldoende uitdaging, maar is de overstap naar de middelbare school nog te groot. Kinderen en hun ouders kunnen kennismaken met Maupertuus en het bijzondere onderwijs dat deze school biedt. Vaak voelen zij snel aan of ze zich ergens thuis voelen. De open lesmiddag op 2 juni a.s. is een laagdrempelige manier om kennis te maken met het onderwijs en de sfeer van Maupertuus. Een school waar je kunt zijn wie je bent. Hoogbegaafde leerlingen van deze school voelen zich opgelucht dat ze eindelijk gezien worden. 

Babs Bouwman

,,Je thuis voelen op een school kan in hele kleine dingen zitten”, vertelt Nianka Sakkers, mentor en vaste leerkracht van de hoogbegaafdenklas van Maupertuus. Natuurlijk is de sfeer belangrijk, maar het kan ook gaan om iets wat aan de muur hangt. Kinderen moeten zich vooral eerst veilig en op hun gemak voelen, is het uitgangspunt van Maupertuus. Pas als ze goed in hun vel zitten, komen ze tot leren en ontwikkeling. “Deze persoonlijke benadering van onderwijs, noemen we Empowerment Learning bij Maupertuus”, aldus Sakkers. Veel hoogbegaafde kinderen lopen al jaren op hun tenen door alle eisen waar ze aan moeten voldoen. Het gevoel dat ze altijd buiten hun comfortzone zitten veroorzaakt paniek waardoor ze niet tot leren komen. ,,Als de kinderen geland zijn, prikkelen wij ze om kleine stapjes te nemen”. Nianka Sakkers ziet ze groeien. Aan het einde van het jaar ziet ze zelfstandige kinderen. Die weer leergierig en zelfbewust zijn en verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leerproces.

De open lesmiddag is op donderdagmiddag 2 juni van 14.45 tot 16 uur. Een voorproefje van wat er gedurende het jaar voorbijkomt en een goede manier om kennis te maken met de voordelen van Empowerment Learning. Een klein project uit de kast, zoals bouw de hoogste toren of maak je eigen pretpark. Ze gaan iets doen wat prikkelt en inspireert en waar ze graag mee aan de slag gaan. Naast de mentor is ook psycholoog Irene van Doleweerd aanwezig. ,,Deze kinderen kunnen heel goed zelf inschatten waar hun ontwikkelingspunten liggen”, licht van Doleweerd toe. ,,Samen bepalen we waar ze beter in willen worden en wat ze willen oefenen”. Aan het einde van het jaar zijn het sterke en krachtige kinderen geworden: klaar om verder te gaan.

Kijk voor meer informatie over de open lesmiddag en open huis van de basisschool op:

www.maupertuus.info


Fotobijschrift
: Maartje staat met klasgenoten om het duurzame droomparadijs dat ze maakte: met zonnepanelen, zwembaden en buizen voor afval. Super project!