Hoe bied je je kinderen thuisonderwijs tijdens de corona crisis?

Nu alle leerlingen in Nederland en de landen om ons heen thuis zijn en de scholen gesloten, is het de bedoeling dat zij zo goed en kwaad als het gaat thuis hun lessen blijven maken. Maar dat valt nog niet mee. Van alle kanten komen adviezen op ons af, waardoor ouders door de bomen het bos niet meer zien. 

Wat is de beste manier om structuur aan te brengen, terwijl alles in ons leven op zijn kop staat? Hoe leg ik die rekenstrategieën uit, die ik zelf vast ooit ook geleerd heb maar die inmiddels ver weggezakt zijn? Hoe kalmeer ik mijn onrustige kind dat door zich door alle onzekerheid geen houding weet te geven en steeds boze buien heeft, terwijl ik zelf ook voortdurend stress ervaar? 

Er is geen eenduidig antwoord te geven op deze vragen. Het is volkomen normaal en begrijpelijk dat ouders in deze extreme situatie stress ervaren en hun kinderen na een dag thuis wel achter het behang kunnen plakken. Maar we willen en moeten er met elkaar ook het beste van maken de komende tijd. 

Uiteindelijk is ieder gezin, ieder kind, iedere ouder anders. En komt het in het geval van onze leerlingen op maatwerk aan wat betreft goed advies. Toch kunnen we onzekere ouders wellicht een steuntje in de rug bieden door onze ideeën te delen. Hierbij onze tips om de corona crisis door te komen en je kinderen te helpen.

1. Eis niet te veel van jezelf

Laat het idee los dat je als ouder een volleerd thuisdocent moet zijn. Het geven van goed onderwijs is een vak apart. En er zijn een hoop veranderingen in ons dagelijks leven, die tijd vragen om goed te verwerken. Het is niet haalbaar om in een paar weken tijd opeens juf of meester te worden voor je kind. Bovenal ben je vader of moeder, die zijn kind zo goed mogelijk helpt bij zijn of haar schoolwerk. 

2. Ritme en structuur geven houvast

Veel kinderen vinden het prettig om hun normale ritme zo veel mogelijk aan te houden. Maak in dat geval een schema op papier, waar de kinderen op kunnen terugvallen. Betrek je kind hierin, zodat hij of zij zich er onderdeel van voelt en zich makkelijker aan de afspraken zal houden. Hanteer vaste schooltijden en wissel leren en ontspanning af (vergeet ook bewegen en buitenlucht niet!). Maak het visueel door middel van picto’s als je kind moeite heeft met overzicht. Wennen aan een nieuw schema heeft tijd nodig. Maar als je gaandeweg merkt dat dit niet werkt, wees dan niet bang om het schema los te laten. Doe vooral wat bij jou en je kind past.

3. Een fijne werkplek is het halve werk

Zorg voor een rustige, opgeruimde werkplek met zo min mogelijk prikkels. Samen aan de keukentafel lijkt gezellig, maar werkt niet voor iedereen. En zeker in deze tijd waarin werk, privé en school door elkaar heen lopen, kan het helpen om een werkplekje af te bakenen dat speciaal bedoeld is voor schoolwerk. Zorg dat je kind zijn of haar schoolspulletjes goed en overzichtelijk kan opbergen, zodat alles bij de hand is. Ook een goede internetverbinding is belangrijk in verband met de online lessen.

4. Werk aan haalbare doelen

Heeft je kind moeite om aan het werk te komen? Help met opstarten. Probeer er achter te komen of hij of zij goed begrijpt wat er van hem of haar verwacht wordt. Kijk samen of het werk opgedeeld kan worden in kleinere stappen, zodat er minder moed voor nodig is om aan een taak te beginnen. Maak blokken van werktijd en onderbreek deze af en toe met een pauze. Stel een kleine beloning in het vooruitzicht voor wanneer het werk gedaan is: iets lekkers eten, samen een spelletje doen, een filmpje kijken. Spreek ook duidelijk af met elkaar bij wie je kind terecht kan als hij of zij een vraag heeft.

Overigens: de lengte van de werkblokken is afhankelijk van de leeftijd en het concentratievermogen van je kind. Zo kan een gemiddelde tienjarige zich best 20 minuten concentreren, maar voor een kind met ADHD of autisme is 10 minuten soms al een opgave. Onze psychologen en pedagogen geven hierover graag advies. 

5. De juiste hoeveelheid werk

De meester of juf geeft op welk werk er gemaakt dient te worden. Heeft je kind veel moeite om dit gedaan te krijgen, omdat het te veel is? Of merk je juist dat je kind zich verveelt en wat meer uitdaging kan gebruiken? Geef het aan bij de docent!

6. Zorg goed voor jezelf en elkaar

Kijk naar je kind en jezelf en probeer te zien wat jullie samen nodig hebben. Geef ruimte aan gevoelens van frustratie, angst en boosheid. Deel ook eerlijk jouw eigen gevoelens. Daarbij is het uiteraard niet de bedoeling om je eigen angsten op je kinderen over te brengen. Maar een kind voelt het haarfijn aan als papa of mama gestresst is en samen praten over de situatie, in gepaste taal, geeft erkenning aan dit gevoel. Kalmeer je kind en zorg voor momenten van echte aandacht en ontspannen samenzijn. Zorg goed voor jezelf (zowel fysiek als mentaal), zodat je ook goed voor je kind(eren) kunt zorgen. Hiermee geef je een goed voorbeeld. 

Tot slot: wanneer het een dag niet lukt om te werken, is dat geen ramp. Doe samen iets leuks en probeer het de dag erop opnieuw. En aarzel niet om school om hulp te vragen. Onze docenten en psychologen staan met liefde klaar om mee te denken. We doen het samen!