Van weinig zelfvertrouwen naar zelfvertrouwen

Veel kinderen die bij ons starten, hebben het zelfvertrouwen verloren en zitten niet meer ‘lekker in hun vel’. De tegenvallende resultaten, het typisch Hollandse vingertje met daarbij de kreet: NIET GOED, HELEMAAL FOUT!, zorgen ervoor dat ze niet meer in zichzelf geloven en zelfs dat wat ze wel goed kunnen, niet meer zien zitten.

Op Maupertuus zorgen een kleine klas, van maximaal tien leerlingen, en een team van deskundigen dat het kind weer gaat werken aan zijn/haar zelfvertrouwen. Bij de persoonlijke psycholoog/pedagoog wordt wekelijks besproken wat goed is gegaan en wat aandachtspunten zijn voor de komende week. Door het kind een spiegel voor te houden, het analyseren van sterke en zwakke punten van het kind en het opgeven van taken waaraan gewerkt moet worden, krijgt het kind meer inzicht in zichzelf wat betreft zijn/haar (on)mogelijkheden. Ook het aanbieden van leerstof in kleine, hapklare brokjes, net iets onder het niveau van het kind, de aai over het bolletje en het samen doen van moeilijkere opdrachten, zorgen ervoor dat het kind beetje bij beetje zijn/haar zelfvertrouwen vergroot.

De verandering als het zelfvertrouwen van uw kind is vergroot

Het aanleren van zelfkennis en het bespreken hoe om te gaan met zowel je sterke als zwakke punten in het leer-en leefproces doen het kind beseffen dat je met vertrouwen in jezelf klappen en tegenslagen kunt opvangen en er weer tegenaan kunt gaan. Zo zien we zelfs dat leerlingen met weinig zelfvertrouwen na een tijdje langzaam uit hun schulp kruipen en meedoen met sociale activiteiten als voetballen, met vriendjes spelen etc. De volgende uitspraak van menig ouder is dan ook een compliment voor het team van Maupertuus : “IK HEB MIJN KIND WEER TERUG!”