‘Gewoon, Maupertuus’

-door Frederiek Goedman

Het is inmiddels alweer februari 2024. Er is weer ruim een jaar voorbijgevlogen. De tijd van aanpassingen en voorzichtigheid ligt intussen gelukkig achter ons en de tijd van vooruitkijken is aangebroken.

Een tijd vol ontwikkelingen (geen telefoons meer in de klas bijvoorbeeld) en een tijd van komen en gaan. Het welkom heten van de één en, helaas, ook het afscheid van anderen. Zo kan het leven lopen. En straks verruilen we ons huidige pand voor een wat compactere, frisse, nieuwe locatie! Kortom: best wat veranderingen dus, al met al. Hoe voelen we ons daar dan bij? Veranderingen horen tenslotte bij het leven.

Maar veranderingen zijn niet voor iedereen fijn. Voor veel van onze leerlingen geldt dat veranderingen groots kunnen zijn en spannend. Bij wie kom ik in de klas volgend jaar? Ken ik de docenten al? Welke boeken krijg ik en voor welke vakken? Hoe ziet het nieuwe pand eruit en hoe kom ik daar dan? Maar iets kleinschaligs als een lesuitval of roosterwijziging brengt soms ook al genoeg teweeg. En dat begrijpen wij als geen ander.

Toen ik ruim vijf jaar geleden startte bij Maupertuus werd ik direct bevangen door een warm gevoel. Een huiskamersfeer, vond ik. Voor mij was dat heel belangrijk en als nieuwe werknemer voelde het gelijk heel laagdrempelig. Geen poespas, niks pretentieus, geen spannende dingen; gewoon, Maupertuus.
“Het hol/kasteel van de slimme vos Reynaerde waar hij zijn kleine vosjes beschermde en opvoedde.”

Wij vinden dat belangrijk, dat iedereen zich thuis voelt. Want thuis kun je en mag je jezelf zijn. Dat verkleint de brug naar nieuwe, andere, soms spannende situaties. We leren onze leerlingen dat veranderingen onvermijdelijk zijn, maar ook positief kunnen zijn en dat wij ze daar doorheen loodsen.

Wordt alles dan anders, volgend schooljaar, in een ander gebouw? Nee, zeker niet! We blijven ook dan gewoon Maupertuus, maar dan in een nieuw jasje. Letterlijk. Ander verfje, ander behangetje. Da’s alles. Want we doen niet aan anders, bijzonder of speciaal. We blijven gewoon onszelf, net als jij. Gewoon met het bekende koffiebarretje, gezellige foto’s aan de muur, een buitenruimte en natuurlijk klaslokalen, ook al zijn ze iets kleiner dan nu. Maar dat is juist knus, net als thuis.
Geen sportveld zoals we gewend zijn, maar wel uitzicht over uitgestrekte groene weiden. Heel ‘chill’! En we werken aan een gezellige buitenplek. Komt goed. Verhuizen doen we ook met z’n allen, iedereen mag helpen. Een team-effort, ook met de leerlingen. Geen verrassingen maar juist toeleven naar een mooi resultaat, zoals altijd. We doen het samen, omdat het kan. Gewoon, op z’n Maupertuus’.